ljus bakgrund
Utländsk farmceutlegitimation
img1
Har du utländsk farmaceutlegitimation?
Är du farmaceut med legitimation utfärdad utanför EU/EES som vill arbeta som farmaceut på Apoetk Hjärtat?  Det är en del att tänka på och vi vill gärna hjälpa dig på vägen! Vi har samlat information och länkar till webbplatser där du kan lära mer om hur du gör för att arbeta som farmaceut i Sverige.​​

Stöd och hjälp genom Sennaprojektet

Sennaprojektet ger dig som vill validera en farmaceutlegitimation utfärdad utanför EU/EES stöd och underlättar din etablering på den svenska arbetsmarknaden. Genom Sennaprojektet erbjuds du stöd, information och flera aktiviteter för att hjälpa dig att få en svensk farmaceutlegitimation.

Läs mer om  Senna projektet


Utbildningar via Läkemedelsakademin

För dig som har en farmaceutlegitimation utfärdad utanför EU/EES som planerar att göra det teoretiska kunskapsprovet eller kompletteringsutbildning kan Läkemedelsakademin paket av e-learnings vara till hjälp. 

Läs mer hos Läkemedelsakademin


Vägen via universiteten 

Uppsala universitet eller Göteborgs universitet har en kompletteringsutbildning för dig som är farmaceut med legitimation utfärdad utanför EU/EES. Utbildningen innehåller en språkkurs i svenska, teoretiska kurser i bl. a. svensk författningskunskap och en 6 månaders lång praktik på öppenvårdsapotek. Du har möjlighet att ansöka om en svensk legitimation hos Socialstyrelsen efter avklarad praktik. För att vara behörig till kompletteringsutbildningen behöver du ha godkänt resultat i svenska 3 samt engelska 6. 

Kontakta respektive lärosäte för mer information, Uppsala universitet, Göteborgs universitet eller läs mer på Socialstyrelsens webbplats.


Vägen via Socialstyrelsen

Du kan också gå genom Socialstyrelsen för att validera din legitimation utfärdad utanför EU/EES. Genom att validera din legitimation kontrolleras att du har de kunskaper och kompetenser som behövs för att arbeta som farmaceut i Sverige. På Socialstyrelsens hemsida kan du läsa mer.

Socialstyrelsens fem steg är:
  • Granskning av tidigare utbildningar 
  • Godkänt resultat på det teoretiska kunskapsprovet samt det praktisk kunskapsprovet
  • Kurs i svenska författningar via Umeå universitet
  • Praktisk tjänstgöring – praktik på ett öppenvårdsapotek 
  • Skicka in din ansökan

Vi på Apotek Hjärtat rekommenderar att du har genomfört kursen i svenska författningar via Umeå universitet samt klarat av svenskaprovet innan du påbörjar din praktiska tjänstgöring. Du behöver även klarat det teoretiska kunskapsprovet innan du gör praktisk tkänstgöring. 

Språkpraktik

Inför både kunskapsprovet som Socialstyrelsen ger och inför kompletteringsutbildningen via universiteten kan språkpraktik på ett apotek vara ett bra sätt för dig att lära känna Apotek Hjärtat, den svenska apoteksverksamheten, träna på kundmöten och förbättra yrkessvenskan. Detta kan öka dina chanser att klara kunskapsprovet eller komma in på kompletteringsutbildningen.

​​​​Du behöver ha ett godkänt resultat på svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 vid Komvux, eller svenska på nivå C1, alternativt gjort ett svenskaprov som ger behörighet till högskolestudier för att få en svensk legitimation.

Håll kontakten med oss
Håll gärna kontakten med oss under validerigsprocessen. Hör av dig till praktik@apotekhjärtat om du har frågor eller vill hitta ett apotek som kan ta emot dig för språkpraktik eller praktisk tjänstgöring.