hållbarhet och samhällsansvar

Hållbarhet och samhällsansvar

Goda idéer som gör det enklare
att leva bättre
img1 (på 1)

Vi bryr oss om vad som händer imorgon

Hos oss är en hållbar framtid så mycket mer än en rubrik i ett policydokument. Här jobbar du och alla dina kollegor varje dag tillsammans för att skapa den förändring som måste ske. Som branschledare har vi inte bara ett ansvar att ligga i framkant, vi måste sätta agendan. Vi kan, och ska, förbättra möjligheterna att göra enkla val som leder till en mer hälsosam och hållbar vardag för miljontals människor. Detta gör vi genom initiativ inom alla delar av företaget, där du som medarbetare är en drivande kraft i att få det att hända. Oavsett vilken roll du har hos oss bidrar ditt engagemang till att skapa en bättre morgondag – för oss och vår planet.

Är du redo för ett viktigt uppdrag?

Livsmedelsproduktion står för 25 procent av det globala klimatavtrycket. Här har vi ett stort ansvar, både genom hur vi själva bedriver vår verksamhet och i hur vi kan inspirera och hjälpa våra kunder att göra mer hållbara val. Sedan 2020 är vi klimatneutrala, och nu fortsätter vi vårt viktiga uppdrag att ställa om och hitta lösningar som bidrar till positiv förändring. Som medarbetare på ICA är du med och bidrar till denna utveckling. Tillsammans främjar vi en sundare livsstil som är snällare mot oss själva och mot vår värld.
minskad klimatsank.

Framtidslöftet till våra kunder

50%

mindre matsvinn i lager och butik 2025

100%

återvunna eller förnybara förpackningar för våra egna produkter 2030

50%

lägre klimatavtryck från kundernas köp av livsmedel 2030

0

Netto noll klimatavtryck i vår egen verksamhet 2030

100%

fossilfria vägtransporter inom Sverige 2030
img1 (på 1)

En bättre vardag för lillebror, grannen och din gamla lärare

Genom guidning, inspiration och de produkter vi säljer hjälper vi våra kunder att ta hälsosammare beslut. Vi står inför stora folkhälsoutmaningar där övervikt och fetma drabbar en stor del av befolkningen. Människor vill, men orkar inte, göra de bättre valen. Här är du med och gör en viktig skillnad för våra kunder. Genom att minska socker i våra egna produkter, inspirera till att äta mindre eller bättre kött, miljömärka läkemedel och öka möjligheterna att äta frukt och grönt hjälper vi de som handlar hos oss att ta de små stegen mot stor förändring. Våra medarbetare tar själva initiativen till de avgörande detaljerna som skapar konkret beteendeförändring.

​​​​​​​Vårt gemensamma uppdrag är att bidra till ett samhälle där alla människor har en plats och där utvecklingen är hållbar. Att ta ansvar är självklart för oss och tillsammans med våra kunder kan vi göra skillnad.

Vi är lokalpatrioter – i 25 landskap

Den svenska landsbygden behöver butiker som ser potentialen och satsar på lokalproducerade råvaror. Vi vill erbjuda våra kunder bra livsmedel som tillverkats runt hörnet och skapa förutsättningar för lokala aktörer att växa och utvecklas där de befinner sig. Detta gör vi genom nära samarbeten med bönder och lokala leverantörer på alla platser där ICA-butiker finns. En pågående satsning på svenska produkter i vårt sortiment hjälper våra kunder att handla lokalt i större utsträckning. Idag innehåller över 80 procent av vårt mejerisortiment svenska råvaror. 85 procent av vårt nötkött och närmare 90 procent av charkprodukterna vi säljer inom ICAs egna varor har svenskt köttinnehåll.

​​​​​​​Genom våra Minutkliniker ser vi också till göra det enklare för våra kunder att besöka en nära vårdcentral – samtidigt som vi avlastar traditionella vårdenheter. Hit kan kunderna gå i samband med att de besöker Apotek Hjärtat eller Maxi ICA Stormarknad.
img1 (på 1)

Tillsammans för en hoppfull framtid

När medarbetare på kontor, lager och butiker gör sitt yttersta för att stötta betydelsefulla initiativ får vi ett enormt genomslag. Vi är stolta över det stora engagemang som finns och som medarbetare har du alla möjligheter att påverka genom våra viktiga samarbeten.
img1 (på 1)

Cancerfonden

Som medarbetare hos oss är du ambassadör och samarbetspartner till Rosa Bandet. Varje år deltar vi i kampanjen för att samla in pengar som används för att finansiera forskning som leder till att färre drabbas och fler överlever cancer.
img1 (på 1)

Röda Korset

Genom att förenkla för våra kunder att skänka pengarna för sina pantade burkar bidrar vi löpande till Röda Korsets verksamhet. Röda Korset hjälper också kunder som inte kan handla själva att få hem det de behöver.
img1 (på 1)

Fotbollsförbundet

Genom projektet Alla är olika – olika är bra stöttar ICA och Sveriges 1 300 ICA-handlare föreningar som jobbar för en fotboll där alla är välkomna, oavsett kön, etnicitet, religion, funktionsvariation eller sexuell läggning. Alla ska ha rätt att vara en del av fotbollen.

Lokala idrottsföreningar

Vi vill vara delaktiga i att skapa ett aktivt föreningsliv där våra butiker finns. Därför stöttar våra ICA-handlare över 2 000 lokala idrottsföreningar.

Allas rätt till arbete

På ICA tror vi på kraften och potentialen i varje individ. Därför vill vi skapa möjligheter för unga och personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. 70-80 procent av alla ICA-butiker har medarbetare med funktionsvariation.

Mer om din framtid hos oss